Ooviva | Zeytinyağının Sağlığa Faydaları
SEPET
Sepetinize ürün eklemeye başlayın
250 ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz.
Sepet Boş
Zeytinyağının Sağlığa Faydaları
26 MAYIS 2023

Zeytinyağının Sağlığa Faydaları

Zeytinyağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Zeytin ağacının meyvesinden elde edilen bu bitkisel yağ, sağlığımız için pek çok yarar sağlar. Zeytinyağı, sıvı altın ve sıvı güneş diye anılır. Peki zeytinyağı neden bu kadar faydalıdır? Zeytinyağı nasıl seçilmeli ve nasıl kullanılmalıdır? Zeytinyağı tüketmenin olası zararları var mıdır? Bu yazımızda zeytinyağının sağlık açısından faydalarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için derledik.

Zeytinyağının Çeşitleri ve Kalitesi

Zeytinyağı, zeytinlerin bütün olarak sıkılmasıyla elde edilir. Zeytin ağacı, Akdeniz’e özgüdür. Zeytinin lezzeti, yetiştiği ülkeye göre değişebilir: Bazıları hafif, bazılarının tadı acımtrak olabilir.

Zeytinyağı, rafine olan veya olmayan diye iki gruba ayrılır. Rafine edilmemiş yağlar, saf ve belli bir işlemden geçmemiş, sıkım sırasında ısıya veya kimyasal maddelere maruz bırakılmamış yağlardır. Bu nedenle daha saf, tadı da daha keskin olur.

Rafine yağlar ise olabilecek kusurları gidermek için işlemden geçirilmiş, genelde rengi daha açık, tadı da daha yumuşak olan yağlardır.

Sızma zeytinyağı, ilk sıkımdan elde edilen rafine edilmemiş zeytinyağıdır. Yağ çıkarılırken ısıtılmadığı için polifenol denilen faydalı bitki bileşikleri korunur. En iyi kalite zeytinyağı, sızma zeytinyağıdır. Bunlar genelde daha pahalıdır. Tadı daha belirgin, rengi de daha koyudur.

Sızma olmayan ya da hafif diye satılan zeytinyağlarının çoğu soğuk sıkım ve rafine yağların karışımından oluşur.

Zeytinyağı alırken kalitesine dikkat etmek gerekir. Sızma zeytinyağı en iyi kalitede olan zeytinyağıdır ve en çok faydayı sağlar. Rafine yağlar ise daha az faydalıdır ve bazen katkı maddeleri içerebilir.

Zeytinyağının Besin Değerleri

Zeytinyağı sağlıklı bir yağ kaynağıdır ve pek çok besin ögesi içerir. Bir çorba kaşığı (11 mililitre) zeytinyağının besin değerleri şöyle:

  • 99 kilokalori (kcals) / 407 kilojul (kJ)
  • 11 gram yağ
  • 6 gram doymuş yağ
  • 0 gram tekli doymamış yağ
  • 9 gram çoklu doymamış yağ
  • 56 miligram E vitamini

Zeytinyağı ayrıca tekli doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar bakımından da zengindir. Bu bileşikler sağlığımız için pek çok yarar sağlar.

Zeytinyağının Sağlık Açısından Faydaları

Zeytinyağı tüketmenin sağlığımız üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. İşte zeytinyağının sağlık açısından en önemli beş faydası:

  • Kalp sağlığını korur. Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar bakımından zengindir. Bu bileşikler kan basıncını ve kolesterol seviyesini düşürür, damar sertliği ve kalp krizi riskini azaltır . Akdeniz diyetinin en önemli gıdası olan zeytinyağı, hem felç hem de kalp hastalığını azaltan tek "tekli doymamış yağ" kaynağı olduğunu gösteren bilimsel araştırmalarla desteklenmektedir.
  • İltihaplanmayı azaltır. Zeytinyağı, iltihapla mücadele eden bitki bileşikleri olan polifenoller içerir. Bunlardan biri olan oleocanthal, ağrı kesici ilaç ibuprofene benzer bir etkiye sahiptir. Zeytinyağı, iltihapla ilişkili hastalıklar olan Alzheimer, diyabet ve artrit gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihap derecesini gösteren C-Reaktif Proteininin düzeyini azalttığı da gösterilmiştir.
  • Sindirimi kolaylaştırır. Zeytinyağı, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Ayrıca safra taşlarının oluşumunu engeller ve karaciğerin toksinleri atmasına yardımcı olur. Günde bir yemek kaşığı oranında zeytinyağı tüketmeniz durumunda sindirim sisteminiz düzenlenecektir.
  • Cilt ve saç sağlığını iyileştirir. Zeytinyağı, cildi nemlendirir, yaşlanmayı geciktirir ve cilt hastalıklarını önler. Saçlara da parlaklık ve canlılık verir, saç dökülmesini azaltır ve kepek oluşumunu engeller. Makyaj malzemelerine karşın cildi kimyasallara karşı korur.
  • Kilo vermeye yardımcı olur. Zeytinyağı, metabolizmayı hızlandırır ve iştahı kontrol eder. Ayrıca yağ yakımını artırır ve vücuttaki yağ oranını düşürür. Her gün zeytinyağlı salata tüketmeniz ve bunu öğün haline getirmeniz durumunda formunuzu korumanıza yardımcı olacaktır.

Zeytinyağı Nasıl Tüketilmeli?

Zeytinyağı hem sofrada hem de mutfakta kullanılabilen çok yönlü bir yağdır. Salatalara lezzet katmak için sos olarak kullanılabilir. Ekmek banmak için de idealdir. Kızartma yapmak için de uygun bir yağdır, çünkü yüksek ısıya dayanıklıdır.

Zeytinyağı tüketmenin faydalarından yararlanmak için günde bir yemek kaşığı kadar tüketmek yeterlidir. Ancak fazla tüketmek zararlı olabilir, çünkü zeytinyağı yüksek kalorili bir yağdır.

Ayrıca zeytinyağı alırken kalitesine dikkat etmek gerekir. Sızma zeytinyağı en iyi kalitede olan zeytinyağıdır ve en çok faydayı sağlar. Rafine yağlar ise daha az faydalıdır ve bazen katkı maddeleri içerebilir.

Sonuç

Zeytinyağı sağlıklı bir besindir ve pek çok hastalığın önlenmesine veya tedavisine katkı sağlar.

Hoşgeldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Beni hatırla
Henüz Üye Değil misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz.